Skynda att fynda

Vad finns nu att göra efter att alla de största evenemangen är över? Västervik slutar inte underhålla bara för att Sven-Ingvars, Rolandz och alla dem andra stora kändisbesöken vi har haft här under sommaren nu kommer ta ett uppehåll. Ett annan populär syssla som nu står på agendan ett tag framöver är auktion. Det kommer att hållas auktioner i Blackstad den 1:a augusti klockan 11:00, visning från 10:00. Här kommer man att kunna bjuda på allt från möbler till husgeråd och olika fyndlådor, detta arrangeras av Adams auktioner.
Samma dag arrangeras även auktion i Loftahammar klockan 11:00, visning från 09:00. Auktionist är Per Gynnerfelt. Det kommer även finnas möjlighet till mat och dryck på Sjökrogen.
Så åk till Blackstad eller Loftahammar och gör dig ett riktigt kap.
/Rebecca

Kvällsskymning

Västervik verkar bjuda på en mulen men ändå lite mysig stämning ikväll när solen lyckas skina igenom molnen på sina ställen. Varför inte gå och sätta sig på någon av uteserveringarna och fira att det är fredag redan imorgon. Bara koppla av och ta det lugnt från veckans händelser. Vill man inte ta det lugnt så finns det fortfarande chans att ta sig ut till Gränsö´s Sweden Dance med bussarna som går i skytteltrafik fram till klockan 02:00 inatt. Det är första året som Sweden Dance går av stapeln, så vad passar inte bättre än att passa på att ge sig ut i svängarna och slå klackarna i taket så här en torsdagskväll ute vid det vackra naturreservatet Gränsö på de nybyggda banorna. Trevlig kväll, ses vi på dansbanan ikväll? /Rebecca

Västerviks Turistbyrå lanserar You Tube-kanal

Idag är den lanserad! Västerviks Turistbyrås You Tube-kanal. Efter hårt slit, sena nätter, mycket experimenterande, klippande och redigerande är kanalen på plats. Västerviks Turistbyrås WebbTV heter kanalen och du hittar den på www.youtube.com/vastervik09. Idag hittar du filmklipp från starten på Baltic Sprint Cup, Abalone Dots på Wimmerströmska scenen, cykelutflykt på Hasselö och andra klipp från besöksmål runt på vår destination.

Så här ser vår You Tube-kanal ut

Här är ett av klippen som du hittar på Västerviks Turistbyrås WebbTV!
/>

Nu ska jag och dansa, vi ses på You Tube!

Nu dansar Västervik

Nu är det högtid att ta på sig finkläderna och svänga loss till härlig musik ute på Gränsö. Sweden Dance, Sveriges nya dansfestival, drar idag igång och håller på fram till den första augusti på Gränsö slott i Västervik.  

På dagarna finns möjlighet att deltaga i danskurser eller workshops för den som vill prova på en dans eller lära sig några nya steg. Vill man sedan praktisera sina nya kunskaper uppträder varje kväll två olika dansband, ikväll kan vi dansa till bland annat Lasse Stefanz och Blender.

/Linda


Idag andas Västervik ut mellan de stora evenemangen

Men redan på onsdag är det dags för årets nya evenemang nämligen Sweden Dance, artister som Lasse Stefanz, Blender och Stockholm Swing är bara några av de kändisar som kommer till Västervik för att uppmana de dansglada till att ta ut svängarna lite extra på dansgolvet. Det kommer att finnas möjlighet att välja bland fyra olika dansbanor, omväxling förnöjer och det blir aldrig långtråkigt. Är det nu någon som känner att han eller hon inte kan dansa, så behöver man inte vara orolig för det eftersom det kommer anordnas kurser vilket gör att man har möjlighet att förbättra sina kunskaper inom en mängd olika dansstilar. Så för den som vill bjuda upp till dans, då är det till Sweden Dance på Gränsö som man bör bege sig till.


Det mullrar i staden

Idag kl: 12:00 startar motorcykel kortegen, så alla som är intresserade av att se alla möjliga sorters motorcyklar köra genom staden bör absolut ställa sig på en bra plats, så att de inte missar den allra finaste eller den häftigaste hojen. Mässan har även öppet idag och där kan man till exempel köpa sig en häftig motorcykelväst och har man ingen bil eller tycker det är långt att gå, så behöver man inte vara ledsen för det, för det går bussar i skyttetrafik från Gränsö till Lysingsbadet och hamnplanen och tillbaka. Idag är det även en modevisning ute på Gränsö och den kommer att hålla på till kl:14:00 så vill ni se det senaste inom bikermodet så bör ni bege er ut till Gränsö och allt som ni ser kan köpas i de olika montrarna.  Svaret på vilken motorcykel som anses vara den finaste kommer kl 21:00 ikväll, då ni får se vinnaren av årets final, vem tar hem priset om årets Guldbåge.


För dig som älskar museum och gamla grejer…

Enligt Nationalencyklopedin är ett museum en offentlig eller privat institution som inrymmer en systematiskt åstadkommen samling av föremål, bilder, arkivalier m.m. inom ett visst ämnesområde. Är det just museum som fascinerar dig så finns det ett brett utbud av dem här i Västerviks kommun. Att besöka ett utav museerna i kommunen kan absolut vara en trevlig dagsutflykt. I Almvik finns Tegelbruksmuseet där man kan få en guidad tur om hur tegel tillverkads förr i tiden. Fortsätter man norr kan man besöka Överums Bruksmuseum som är ett museum och en hembygdsgård i säregen bruksmiljö som har lantbruksmaskiner. Söder om Västervik kan man även finna ett mopedmuseum i Hjorted. Där ställs ca 100 st mopeder ut från det glada 50-60-talet vilket kan liva upp många goa minnen från den tiden. Andra intressanta museum finns det även i Västervik stad. Ute vid Gertrudsvik finns psykiatriska museet där det finns det möjligheter att se och höra berättelser om hur livet var på hospitalområdet som Gertrudsvik tidigare var under tidigt 1900-tal. På Wimmerströmska gården finns det också en möjlighet att följa med på en guidad visning där man får höra berättelsen om den unika kvinnan som bodde på gården som under sin livstid samlade på sig bl. a porslin, keramik, kläder, antika möbler, broderier och konstverk. Som du ser finns det en hel del att välja mellan gällande museum och då är inte alla nämnda som bland annat Aktiveum och Västerviks museum. Upptäck och lär!


/Ida

  


Vad ska vi göra ikväll?

Exempelvis skulle vi kunna åka till Loftahammars kyrka och lyssna på härliga toner framförda av Sofia Källgren. Sofia är aktuell med sin nya cd Cinema Paradiso. Förutom att hälsa på oss här i de småländska skogarna uppträder hon även just nu med Robert Wells och turnén Rhapsody in Rock.

Denna tillställning börjar vid 21:00 ikväll och biljetter kan köpas av oss här på turistbyrån men även på plats i mån av biljetter.
/Rebecca


En dag fylld av musik

Västerviks fylls nu med ljud från motorcyklar, framåt kvällen kommer musik från Mothers Finest, Gil Edwards Band och The Rodeos att fylla Gränsö med omnejd. McDagarna startade i Västervik igår och det går inte att ta miste på den härliga stämningen i stan.

        I kommunen finns ikväll ytterligare konsert möjligheter, i Loftahammar kyrka kommer Sofia Källgren att bjuda på en finstämd sommarkonsert.

På Wimmerströmska scenen kommer visor att framföras av Martin Lönegren, Tobias Erehed och "Två nötter i samma skal". 
   Med andra ord hägrar en ytterligare en härlig dag i Västervik.

/Linda


Efter regn kommer solsken

UnderBar Himmel med bland annat Rolandz värmer nu upp i slottsruinen och efter en lätt skur som duggade över Västervik skiner nu återigen solen. Det råder ingen tvekan om att kvällens blandning av komik och musik kommer skapa en toppen kväll. För oss som inte hinner gå till slottsruinen idag finns möjligheten även imorgon. Förnärvarande finns det ännu biljetter att köpa biljetter till onsdagens show, biljetterna hittar ni på Västerviks Turistbyrå.


För de som inte lockas av sång och skratt bjuder Västervik idag på spänning i form av Speedway. Västerviks speedway möter ikväll Smederna, så det är bara att ge sig iväg till Sparbanken Arenan och heja fram vårt lag.


Som om inte detta hade varit nog finns idag möjligheten att förkovra sig i Västerviks historia. Klockan 18:00 startar stadsvandring utanför Turistbyrån.

/Linda


Det blåser bra...

... och det märks både i gästhamnen, som snart är full och i rapporterna från tävlingsledningen för Baltic Sprint Cup. Enligt plan skulle båtarna gått i mål någon gång mellan tisdagkväll och onsdagmorgon men som det ser ut nu verkar de första båtarna redan gå i mål i Västervik tidigt imorgon bitti. Samtliga tävlingsbåtar kommer att ligga vid Skeppsbrokajen och självklart ska ni ner och titta. 

Ett annat gäng som kom tidigare än jag trodde är dansbandsorkestern Rolandz som backade in sin buss intill Slottsruinen tidigare i eftermiddag. Snyggt lackade var den. Bandet har gjort sig hemmastadda på hotellet och kanske kan du få en glimt av dem på stan ikväll.

Det är inte bara seglarjackor och dansbandskostymer som skymtas i gränderna i stan. Nitar, läder och motorcyklar börjar så smått inta stan inför MC-Dagarna i helgen. 

Tänk vilken härlig blandning av stilar vi kommer att ha i stan den här veckan; allt från seglarskor, paljetter och skinnställ. Det är precis som det ska va i Västervik när det är sommar. 

Nu ska jag ut och fortsätta min jakt på sommarkantarellerna. Senast blev det mest blåbär, skogen är full av dem. Vi hörs!

/Christoffer  


Myskväll

Veckans evenemang är till ända och söndagen bjuder på ett mulet Västervik. För den som inte vill sitta hemma kan man gå ut och mysa på något av våra fina caféer som Västervik har att erbjuda. Ett alternativ är Gränsö Slotts Café som är öppet 11-17 alla helger samt röda dagar. Eller varför inte ta någon av Skärgårdsbåtarna Freden, Grönan eller M/S Tjust till någon av våra öar och avnjuta en mysig middag på någon av restaurangerna ute på antingen Hasselö där du hittar Restaurang Sjökanten eller Idö Skärgårdskrog ute på Idö. Det är att rekommendera att man reserverar bord innan man åker ut.

Annars kan ju även boka biljetter till kvällens bio. De filmer som går idag är bl.a. den nya filmen med Harry Potter som heter Harry Potter och Halvblodsprinsen. Andra filmer som går är Transformers: De besegrades hämnd, Brüno, Ice Age 3 och The Proposal.

/Rebecca


Utomhusevenemang

Imorgon är det utomhusbio på Lysingsbadet och då håller vi alla tummar för att vi får fint väder på kvällen.

Fler utomhusevenemang hittar du vid Hallingeberg. Biljetter kan köpas på plats eller genom förköp. Där går första utomhusföreställningen av stapeln idag vid klockan 19:00. Detta är ett återkommande evenemang som har varit mycket populärt. Idag avslutas även kärleksmässan på bryggaren efter klockan 01:00 då det stänger för i år. Även skärgårdsfestivalen har haft sin sista dag idag. Dessa har båda två varit väldigt trevliga evenemang som vi hoppas att vi får se åter igen nästa år.

/Rebecca


Love is in the air….

Visst är temat skärgård här nu i Västervik men vill du ta del utav kärlekens budskap kan du gå till Kärleks- och kroppssmyckningsmässan som befinner sig på Bryggaren. Här kan man bland annat gå på modevisning och tatuera sig. Förutom mässan kommer Mats Bladhs till Gamleby folkpark för en spelning så även där kan du ta med din älskade för en kväll fylld av dans. Eller  varför inte njut av god mat och dryck på en av de många restaurangerna längs Strandpromenaden men utsikt över Gamlebyviken i solnedgången.


/Ida


”Jag ringer på fredag”

Ja ikväll blir det dansband för hela slanten då Sven-Ingvars gästar Västervik för en spelning i Slottsruinen. Redan nu har vi hört några toner från uppvärmningen i ruinen och omedvetet trallar man med lite glatt. Att det blir bra stämning i ruinen är inte att betvivla då det är slutsålt och för att solen lyser och värmer härligt. Redan nu kan vi se här ifrån Turistbyrån att kön har börjat slingra sig lång längs vägen så det börjar bli dags att skynda sig ner till ruinen för att få bra platser.



/Ida


Hasselörodden och Skärgårdsfestivalen lockade rekordmånga besökare

Nyfikna besökare började samlas i Fiskarehamnen redan vid elvatiden imorse för att få sig en glimt av skärgårdsborna som var på väg till stan. När klockan närmade sig halv tolv var hela hamnen fullsmockade av människor. Från dem som undgått att det är Hasselörodden idag och starten på Skärgårdsfestivalen så hördes undrande frågor. "Vad är det som händer?" "Vad väntar folk på?" Av de mer pålästa fick de svar att roddarna från Skärgården är på väg in till stan. Och till slut så kom dem! I originalrenoverade ökor (jo de heter ökor inte ekor) rodde de med starka armar genom Lilla Strömmen och vidare in i Fiskarehamnen. Där väntade spelmän och en genuin matmarknad. När alla kommit fram gick de i samlad tropp till Båtmansgränd för att inmundiga en riktig strömmingslunch med stärkande dryck därtill.


Nu fortsätter Skärgårdsfestivalen med matmarknad i Fiskarehamnen och hantverksmarknad i Båtmansgränd fram till på lördag. Det är inte bara marknad utan utställning med gamla tändkulemotorer, linoljetillverkning, dans och musik på bryggan. Vi har några riktigt trevliga dagar framför oss i Fiskarehamnen.


Nyfikna besökare samlades tidigt i Fiskarehamnen


Korv av alla sorter finns att köpa av den här damen


Ingen gammeldags marken utan brända mandlar


Nu kommer roddarna som får passa sig för tulltjänstemannen så att de inte
blir beslagtagna på några otillåtna varor.


Äntligen framme!


Många vill få sig en glimt av skärgårdsborna.


Originalrenoverade ökor förtöjda i Fiskarehamen.


Tack tågnördar...

... för att Smalspåret finns. Här rullar både ångloksdragna tåg och rälsbussar på sommaren, bokade turer för grupper körs året runt. Järnvägen är utpekad av Riksantikvarieämbetet som ett av landets mest intressanta industriminnen. Längs Smalspåret finns en unik järnväg bevarad i sin helhet, sju mil lång, med stationshus, banvaktstugor och verkstäder. 




Nordens längsta smalspåriga järnväg går nämligen mellan Västervik och Hultsfred och jag ska åka en bit på lördag. Det kommer att bli min premiärtur och jag längtar redan efter att susa fram genom skogarna och se sjöar passera. Tidtabellen för Smalspåret hittar ni här. Jag tror att turen kommer att gå till Ankarsrum och där ska jag besöka Aktiveum.

Ikväll blir det middag på Två Möjligheter med mamma och pappa som är på besök. Jag tror vi ska satsa stort på en kvällsmeny med tre rätter och ett vinpaket till det. Undra vad kocken hittar på? Det blir rapport om det imorgon. Over and out!

/Christoffer


Bron över Stora Strömmen fungerar som den ska

Idag har det varit en gansa hektisk dag på Västerviks Turistbyrå. Det har varit en strid ström av besökare hela dagen och det är kul. Framåt eftermiddagen hettade det till rejält. Vid halv fyra fastnade bron över Stora Strömmen i uppfällt läghe vilket orsakade köer både bland bilar och promenerande. Jag gick ut för att kontrollera läget och det visade sig vara ett relä som gått i sönder. Västerviks Kraft var på plats för att ställa allting till rätta igen. Vid 16.30 flöt trafiken som den skulle igen och flera av turisterna som låg med sina båtar i gästhamnen kunde komma tillbaka med den mat de handlat inne i stan.
Nu kan alla passera över bron igen.

BROÖPPNING FÖR FRITIDSBÅTAR
Fritidsbåtar, som önskar passera Stora Strömmen, kan boka broöppning i Teknisk Service Kundtjänst, tel 0490 – 25 70 50, vardagar kl 09.00-15.00. Vardagar kl 07.30-09.00 och 15.00-16.00 bokas broöppning via kommunens växel, tel 0490- 25 40 00.

Öppningen sker på fasta tider, se nedan. Bokningen kan endast ske under ovanstående tider och senast 12 timmar före beräknad passage. Observera, att öppning alltså endast sker efter bokning i förväg.

Öppningstider 1 maj – 30 september
Vardagar kl 8.30 15.30 Helgdag, lördag och söndag kl 8.30 18.00*
*Lördag 11, 25 juli Ingen broöppning 18.00

/Christoffer

Festivalstämningen fortsätter!

Då har visfestivalen nått sitt slut, roligt var det och nu får vi vänta ett helt år till tills nästa gång, men det är fortfarande liv i Västervik och många turister som strövar omkring i staden. Visfestivalen är ju faktiskt bara en av alla evenemang här i Västervik, det kommer till exempel att vara flera konserter här i Västervik och den 22-26/7 kommer motorcyklisterna till Västervik för att träffa varandra och för att visa upp sina motorcyklar för dem som är intresserade av att titta. Sedan har vi Sweden Dance också, där den som är intresserad av att dansa till olika typer av musik bör bege sig för röra på fötterna i takt till musiken. Redan denna vecka har vi ett stort evenemang här i staden och det är Skärgårdsfestivalen som attraherar alla som är intresserade av allt som skärgården har att erbjuda.


Den frivillige golfaren

Att det finns en golfare i oss alla det kan ibland vara svårt att erkänna men vill man testa svingen så har du chansen här i Västervik. Ett tips är att göra en liten tävling utav det hela. När bana väljs så kan även det göras till ens fördel, antingen kan man spela på den minigolfbana som finns vid stadsparken där det erbjuds traditionell minigolf, om man anser att man har bäst chans att vinna där. Men för den som vill ha känslan av en riktig golfbana men inte känner för att gå 1 mil kan välja äventyrsgolfbanan på Lysingsbadet. Där är banan utformad som en riktig golfbana, med vatten och bunkrar, fast i en miniversion. Kan man inte välja så kan den ultimata tävlingen innefatta spel på båda banorna. Så på med golfkläderna, träna på svingen och satsa på banrekord!

/Ida


”Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog, älgarna vill ha frihet, här i sin egen skog”

Visfestivalens första kväll bjöd på mycket stämningsfull musik och en hälig atmosfär inne i ruinen. Många publikfavoriter fick stående ovationer och det spelades en hel del låtar som vi alla glatt sjöng med i. Som alltid hade Hansi tur med vädret även detta år, själv hade man packat ner en hel del regnkläder men tro det eller ej så blev det faktiskt blå himmel fram åt kvällen. Efter ruinen fortsatte självklart stadsfesten och denna helg är bara början på en rad olika festivaler som kommer att äga rum här i Västervik. Så jag säger bara fram med festivalhumöret och kom och upplev ett utav pärlans olika evenemang.     

/Ida


För er som inte fick tag i någon torsdagsbiljett till Visfestivalen

Att Visfestivalen har startat idag kan ju inte vara svårt att missa och givetvis är det en trevlig festival att ta del av. För oss som inte ska in i ruinen idag men ändå vill hitta på något annat kan en utflykt också vara ett alternativ. Just i dag kommer Göran Engman, som tidigare varit med i Skärgårdsdoktorn, till Loftahammars kyrka för en konsert i Elvisanda. Samtidigt i Blankaholm kan man tas tillbaka till medeltiden då medeltidaspelet, En fogdes död, går av stapeln. Så antingen upplever man medeltiden i Blankaholm eller så rockar man loss till Elvis i Loftahammar.
/ Ida


Dagen med stort V är kommen

Nu är popcornsmaskiner på plats, grillarna är tända, öltält resta och läktaren är på plats. VisFestivalen närmar sig med stormsteg. 18:00 öppnar insläppet men vi rekommenderar att man ställer sig i kön vi 17:00 för att få en bra plats. 19:00 slår första artisten det första ackordet till 2009-års VisFestival. Det ska bli så roligt. 

Torsdagen är i princip utsåld men det finns fortfarande biljett till fredag och lördag. På Västerviks Turistbyrå säljer vi biljetter ända fram till konserten börjar.

Vi ses i vimmlet!

Klara, färdiga, plums i vattnet!

Vattnet håller behaglig badtemp och distansen 700m kräver ingen övermänniska för att mäkta med och vad spelar det egentligen för roll vem som vinner när skönheten är avgörandet?

Allt klär en skönhet heter det och i dagens kanalsim på Gränsö vinner den med fulast/roligast huvudbonad. Tävlingen startar kl. 12.00 och brukar varje år locka både många simmare men också en hel del publik som vill heja fram sin favorit mössa till seger. Mitt råd packa picknickkorgen och stick dit eller utmana en vän "-du vågar aldrig simma med den där på huvudet". Hade jag inte varit kommunens största kruka hade jag med all sannolikhet dragit på mig mina speedos och vunnit racet....eller?


Mannar! Res tälten för här ska sjungas visor

Imorse var parkeringsplatsen utanför Västerviks Turistbyrå tom. Nu när dagen börjar ser sitt slut så ser den ut så här: 
Öltälten är på plats...

 
Bajamajorna är också här (tur det)

Ikväll värmer vi upp VisFestivalveckan med Abalone Dots på Wimmerströmska scenen. Det ska bli jättekul!

Det blir bättre väder redan imorgon! Men vad gör vi idag?

Efter flera dagars stekande sol är det nu mindre roligt väder. Jag är rätt tacksam eftersom jag mest liknar ett stoppljus, då jag dumt nog inte smorde in mig tillräckligt med solkräm i helgen. Det ser ut som om det kommer att regna resten av dagen men det ska spricka upp redan imorgon.


Vad ska man hitta på idag, då? Bowlinghallen är öppen i Västervik (i Gamleby renoverar de, så tyvärr är den stängd). Det är ett tips. Ett annat är ett besök på Ljusstöperiet ute på Gränsö. Det är riktigt coolt. De har bland annat att 100-grens ljus som är gjort i en stöpning, hur det nu går till. Ute på Lysingsbadet är aktivitetshuset öppet nedanför restaurang Taste. Där finns tv-spel, sagohörna, pyssel, sångstund och annat skoj (idag börjar aktiviteterna kl 15.00). För mer information om aktiviteter på Lysingsbadet klicka här.


En tur runt i vår vackra kommun är ett annat tips. Kolla in Aktiveum i Ankarsrum, Almviks Tegelbruksmuseum eller varför inte Hammarsmedjan på Överums bruksmuseum. Det är riktiga pärlor till museum som passar bra att besöka en regnig dag.


OJ! Nu höll jag ju på att glömma mitt favoritmuseum Hjorteds Mopedmuseum! SÅ COOLT! Tre stjärnor i Guide Michelin. Det är lätt värt resan till Hjorted. När du ändå är i Hjorted så är det lika bra att fortsätta till Virum Älgpark. Träffa The Mighty Moose och de söta små älgkalvarna. Det finns att göra idag också. Imorgon blir det bättre väder och då har Wimmerströmska scenen premiär. Vilken start på visveckan! Ni behöver inte oroa er för på torsdag ska det bli bättre väder och då är det premiär i ruinen.  


Till häst

Nu när vädret har varit varmt ett tag så är det perfekt att runda av med en härlig kvällstur till häst. Västerviks kommun har mycket vacker skog och natur. Ett exempel är vackra Kallernäs utanför Gladhammar. När man kommer dit börjar man med att lära känna hästen och hur man kommer att gå till väga. När det känns som att man vet hur det ska gå till så rider man iväg. Under turen får man en liten guidning om vad som har hänt förr i tiden där. Exempelvis rider man förbi gården där Ellen Key har tillbringat väldigt mycket av sin tid.


Väl uppe på hästryggen glömmer man bort både tid och rum. Efter en stunds ridande, om man väljer den längre turen, stannar man till och tar en fika vid en glänta med en underbar utsikt över vattnet samtidigt som solen går ner om man har tur.

Man får även prova på att trava och galoppera, när man börjar galoppera känns det som taget ur en film.


Man kan även prova på turridning utanför Gamleby, i Himmelsrum som ligger 2,5 mil norr om Västervik. Här kan man även hyra stugor. För att komma i kontakt med denna anläggning kan man ringa 0493-660 70.


Både i Kallernäs och i Himmelsrum är det islandshästar man erbjuds att rida ut med. Dessa hästar är perfekt för nybörjare. Dem är snälla och följsamma.


Detta är exempel på en perfekt utflykt för en sval sommarkväll tillsammans med bästa vännerna eller familjen eller någon som man vill tillbringa lite extra tid med. Detta är en upplevelse som inte försvinner i första taget.

Har du inte hittat ditt smultronställe än kanske det här är det rätta för just dig.

Rebecca


Gränsö i vårt hjärta

När våra kära turister kommer in och frågar vad som är värt att besöka i Västervik är ett återkommande tips halvön Gränsö. Med en 12 km lång vandringsled hinner man få typisk skärgårdsnatur så väl som herrgårdslandskap.
Längs med vandringsleden finns det fyra vindskydd där övernattning med vacker soluppgång över havet väntar.
Självklart kan man korta ner sin vandringsled då det finns kortare varianter. När man är på semester är det viktigt att ha valmöjligheter, Gränsö bjuder på kala klippor som på Lillön och Skanvik samt långgrunda sandstränder som vid Sandviken och Bondbacken. För att få en härlig dos med kultur bör man göra ett stopp vid Gränsö Slott som ligger vackert vid havet. Närliggande finns Gränsö Slotts ljusstöperi där man kan beskåda handstöpta ljus. Det är maffigt att se ett enda ljus som har femtio vekar! Populärt som gåva till nära och kära. Eller varför inte ett besök till det nyöppna SPA som också ligger i anslutning till Gränsö slott. Med frisk luft i lungorna, kultur i sinnet och behandlingen för kroppen är man absolut redo för en kväll inne i staden, passade nog finns det två skärgårdsbåtar som lägger till vid bryggan nedanför slottet och tar er in till Skeppsbrokajen i Västervik.


En Folkpark återuppstår för en dag

På lördag hoppas vi att solen skiner över Västervik stad, för då är det underhållning i Västerviks Stadspark som man bara inte får missa. Ni som väljer att besöka Stadsparken har möjlighet att spela på chokladhjul och köpa lotter, och vem vet, kanske vinner ni något skojigt. Västerviks Gla Pack kommer finnas på plats för att underhålla sin publik med sin musik. Musiken som spelas kommer bland annat vara densamma som spelades i Folkparkerna under 1900-talet. Har man nu inte möjlighet att medverka under dagen finns möjligheten att istället gå på teater på kvällen. Folklustspelet heter "Storbonn i Rikeberga" och börjar klockan 17:00, och dit ska man absolut bege sig om man tycker om att skratta, för roligt ska de va. Teatern kostar 130 kronor och biljetten kan ni köpa på kiosken DIREKTEN. /ea


På med träningskläderna!

Under sommaren blir det lätt att ens träningsskor läggs på hylla under sommarmånaderna men känner du för att fortfarande hålla igång på semestern finns det bra möjligheter till att göra det även här i Västervik. Bland annat finns det bra löparspår ute vid Karstorp och Skogshaga. Och nu på fredag hålls det årliga loppet Byrundan, som är ett motionslopp i Gamleby, 2 mil norr om Västervik, som startar 18:30 och är ett lopp på ca 8 km runt om i Gamleby. Om springa inte riktigt är dig grej finns det också sommarjympa som hålls varje tisdag klockan 18:30 i stadsparken här i Västervik. Känner man att simma är roligt så är kanalsimmet ett perfekt lopp att ställa upp i. Detta hålls den 8 juni ute vid Gränsö och för att krydda loppet lite extra så kan man vinna biljetter till Visfestivalen om man enligt juryn har den mest kreativa huvudbodnaden. Därmed handlar det inte om att vara först utan att ha bäst kreationen på huvudet. Så på med träningskläderna/badkläderna och glöm inte att stretcha.


/Ida


Min första VisFestival

Nu börjar det närmare sig på riktigt. På torsdag i nästa vecka är det premiär för den 44.e VisFestivalen i historien och min allra första. Jag flyttade till Västervik i början av november och har haft underbar upplevelser i stan under hela vintern och våren utan att egentligen ha en aning om hur staden är på sommaren. Jag har hört mycket från kollegor och vänner att det är så vackert här på sommaren och "du måste gå på VisFestivalen!" Och det är klart att jag ska! Det bubblar verkligen i hela stan. Uteserveringarna är fyllda från lunchtid och långt in på kvällen. Jag blir riktigt avundsjuk på alla turister som har semester när jag går ifrån jobbet om kvällarna. Vilken stämning!

Och stämningen blir bara högre och högre ju närmare de evenemangstäta veckorna (28, 29, 30 och 32) vi kommer. Nästa torsdag smäller det. Först ut är VisFestivalen där Grus i Dojjan, Kajsa Grytt, James Hollingworth & Jojje Wadenius, Åsa Jinder, Caj Karlsson, Jack Vreeswijk, Mikael Wiehe står på scen på torsdagkvällen. Det ska bli spännande att få uppleva stämningen i ruinen som alla talar om. Imorse kunde jag inte hålla mig, jag var tvungen att cykla ner till Slottsholmen och kolla in scenbygget. Det är inget dåligt jobb scenbyggarna gör. Jag satte mig på scenen en stund för att försöka föreställa mig hur det kommer att vara när visartisterna entrar scenen i nästa vecka. Men det var svårt. VisFestivalen måste upplevas på plats. Jag kommer att vara där och jag är säker på att jag kommer att vara helt lyrisk efteråt. Det ska bli fränt, som vår kära turistchef skulle sagt.

Scenen håller på att byggas sedan en vecka tillbaka.

Läktaren in ifrån.

På väg tillbaka var jag bara tvungen att knäppa några bilder utöver Gästhamnen. Så härligt det så ut när båtfolket började vakna och några satt och åt frukost i morgonsolen.
Härlig frukost ombord

Text: Christoffer Olsson

RSS 2.0