Sol, sol, sol

Vilken  härlig dag! Precis när semestern är slut, jobbrutinerna kommer tillbaka och man ställer in sig på hösten så kommer sommaren tillbaka. Det är strålande sol, lätta moln på himmelen, och härlig sensommarvärme och höstkänslan är som bortblåst! Frågorna här på turistbyrån har idag varit fokuserade på skärgårdsturer och fina utflyktsplatser. Jag rekommenderar er, precis som till turisterna som kommer in här på turistbyrån, att passa på att njuta av sommaren. Åk ut med båten i skärgården, sätt dig på en härlig uteservering, ut och vandra på Gränsöleden, kanske kan till och med ett dopp locka?
Efter en härlig dag utomhus och kanske ett dopp är det vara gott och välförtjänt med lite mat.
En dag som denna bjuder på perfekt grillväder, grillat grönsakstugg med chili- och nötsmör, grillat lofotslamm med grillat bröd och till efterrätt grillat fruktspett. Om du inte orkar stå i köket självm kan ett härligt alternativ vara att gå och sätta sig på någon restaurang längsmed strandpromenaden och njuta av den ljumma kvällen!


I helgen drar vi till Loftahammar

Sedan 1983 har Loftahammarsutställningen arrangerats. Första gången var det i samband med att Bjursundsbron invigdes och sedan dess har utsällningen bara växt. Hela årets program hittar man på Loftahammar.com och här är en redogörelse från förra årets utställning då Sandra Davidsson på Loftahammars Turistinfo skrev ett gästinlägg.

I år bjuder Loftahammarsutställningen på rundturer med helikopter, skärgårdsturer, uppvisningar av en mängd olika slag och förstås massar med utställare och marknadsstånd.

Jag sticker dit på söndag, hoppas vi ses!

/Christoffer

Extra Extra! Turistbyråns personal simmar till jobbet! Extra Extra!

De sista sommarjobbarna lämnade Västerviks Turistbyrå i helgen och jag är kom tillbaka ifrån semestern idag. Men sommarvärmen fortsätter, i alla fall hela augusti ut och det kommer säkert att vara underbara soldagar långt in i september. Det är dessutom fortfarande varmt i vattnet. Vi vet för vi simmade till jobbet idag.


07:50: Tre startklara medarbetare som är fast beslutna att simma till jobbet. Sveriges vackraste turistbyrå, deras arbetsplats och slutmål i bakgrunden. Från Vänster: Jakob Franzén, Linda Myrendal och Christoffer Olsson


07:55: På edra platser, färdiga...


07:58: ...Simma!

Jag måste nog erkänna att jag inte var jättepigg på att simma till jobbet det första jag skulle göra efter semestern. Innan vi hoppade i var jag fast besluten om att simma så fort som möjligt till andra sidan. Men efter det första simtaget insåg jag att det inte alls var så kallt, utan snarare rätt så skönt. Istället för kaotisk krål övergick simningen till behagligt bröstsim. Alla tre simmare var fastbeslutna om att vi nog skulle kunna göra om det imorgon igen.
Vi får väl se... 

I vilket fall kan vi definitivt rekommendera både morgondopp, lunchdopp och kvällsdopp ett tag till. Sommaren är definitivt inte över bara för att semestern har tagit slut.
Simma lugnt!

/Christoffer Olsson

Gammeltrollet Garpe ska firas på kungligt vis!

Fulladdad helg väntar med aktiviteter för ung som gammal.

Lördagen börjar med Seniordagen för den något äldre kategorin människor, med allt ifrån oxturer med Bosse & Lasse till dansuppvisningar med Danzwett och drillshow med Västerviks drillflickor. Och musik, massor av musik. 

Söndagen bjuder på Garpedagen i Gamleby. Ett evenemang för alla åldrar här kan man hänga på en historisk torgvandring, till barnteater och båtrace.

En perfekt helg för familjeaktiviteter med andra ord.


Behåll känslan

Fler och fler börjar nu återvända till jobbet efter semestern, då är det viktigare än någonsin att behålla sommarkänslan. Idag är det underbart väder i Västervik, som gjort för en grillkväll, eller varför inte ta med familj och vänner på en picnic- ikväll? Själv älskar jag Korpaholmarna på Lysingsbadet för just picnic. De kvällar då tiden eller lusten inte riktigt räcker till passar det utmärkt att köpa med lite mat för picnic från nått av stans caféer, bra picnic mat hittas bland annat på Tant Grön och Ost och deli. Tillhör man den aktiva kategorin av människor är kubb spel eller en tur på någon av kommunen minigolfbanor en härlig avslutning på kvällen.

Picnic eller grillkväll är något som passar alla, med ett undantag, friidrottsfansen. Tv passar inte alls ihop med grillkväll eller picnic. Även i detta fall kan sommarkänslan dock bevaras, ett tips är att gå ner till någon av Västerviks pubar och titta på friidrotten där.


Ett extra picnictips: Glöm inte servetterna och en extra kasse att ta hem skräpet i.


Ha en trevlig sommarkväll!

/Linda


Kul på Kulbacken!

Idag är det skördemarknad på kulbacken och den håller på till kl. 14:00, här finns frukter, bär och grönsaker av alla möjliga sorter som man kan köpa och ta hem och bjuda på. När man ändå är uppe på Kulbacken kan man passa på att besöka Västerviks museum som har öppet till kl. 16:00, på museumet pågår det bland annat en skogsutställning i Naturum där Stenstaden och Marinmålaren Th Norling presenterar "i Nordiska farvatten- med glimtar från Tjust". Och efter det att man besökt Västerviks Museum kan den som vågar, gå upp i Unos torn och titta på den vackra utsikten. Tornet är 18 meter högt och har 98 trappsteg. Så om ni vill, kan ni ju räkna trappstegen och se om det stämmer.  


Många väljer att besöka just Västervik under sin semester...

Och det är ju inte så konstigt med tanke på allt som Västervik har att erbjuda sina besökare i form av till exempel skärgårdsturer, många välbevarade minnen från förr, mysiga kaféer, flera bad och sol möjligheter och en vacker natur.  Då det är många som kommer till Västervik är det viktigt att kunna erbjuda sina besökare tillräckligt med boende och boende som passar just dig!  Är det hotell du är ute efter så finns det hotell som är centralt belägna, till exempel Stadshotellet, Centralhotellet, Hotell Nore och Park hotell, men är du trött på stadslivet så finns det också hotell som ligger en liten bit ifrån centrum, som Resanderum/Hotell Västervik som ligger cirka 1 km från centrum och är ett litet billigare, trevligt alternativ och Gräsö Slott Hotell och Konferens som är ett litet lyxigare alternativ cirka 4 km från centrum, där det även finns möjligheter till SPA för den som vill unna sig något riktigt lyxigt. Det finns floatingpool, två bastuar, jaccuzzi, utepool, relax och lobbybar så vill man bara ta det lugnt och njuta av sin semester så kanske det kan vara något att satsa på!


Havet är djupt, nere på botten här är det toppen, titta och njut!

En aktivitet som många förknippar med utomlandssemester och bland annat Thailand är just att dyka och uppleva Asiens klarblåa vatten. Men för att göra det behöver man inte åka till andra sidan jordklotet, även om vattnet inte riktigt är lika blått. Här i Västervik har vi riktigt bra möjligeter till att få uppleva Tjust skärgård under ytan både genom att ta dykarcertifikat för er som inte redan har det eller att åka med på arrangerade dykturer. Det unika som finns i Tjust vatten är många vrak och fina klippformationer. Har du redan certifikat arrangerar Dykcenter en tripp till Händelöp den 15 augusti och sedan vrakdykning den 5 september. Så på med utrustningen och glöm inte att leta efter Nemo!


Popcorn på bio Vs. picknick i Stadsparken

Sommarmusiken tystnar aldrig. Ikväll hörs musiken från grannkommunens stolthet Hultsfreds Sommarorkester i Stadsparken. Skön musik i sensommarkvällen är alltid ett härligt inslag efter att grillen slocknat och korven ätits upp. Eller varför inte se vad Göran haft för sig på sin sommar, filmen "Sommaren med Göran" visas både kl. 18.30 och 21.15 på Biostaden.


Skärgårdsupplevelse

Gårdagen var fylld av härliga skärgårdsupplevelser. Klockan 10 på morgon tog jag och en tysk journalist plats på soldäck på MS Tjust som skulle ta oss ut till Hasselö. Solen och havet strålade ikapp. Att kliva i land på Hasselö efter en timmes båtresa var att kliva in i lugnet. Atmosfären, tempot och naturen ingav ett lugn, här finns ingen stress och  inga bilar. Däremot finns det flakmopeder och fyrhjulingar och med Görans Remmarlag på ön kan du boka din egen tur med fyrhjuling eller traktor och vagn runt ön. Vi valde istället att hyra cyklar för att ta oss runt ön från norr till söder.

Hasselö ligger i småländska Tjust skärgård, mitt emellan Västervik och Loftahammar. Hasselö är en av de större utan fast landförbindelse. Med 25 fastboende och 400 sommarboende är Hasselö även en av de mest befolkade öarna i området. Att cykla på ön gör det lätt att ta sig fram och samtidigt uppleva den omväxlande naturen. Runt ön sträcker sig en 9 km lång cykelvänlig grusväg genom lummig innerskärgård, talldominerande storskog och sandstrand  mitten och karaktäristisk ytterskärgård med kala klippor mot öppna horisonten i sydost. Det är svårt att beskriva Hasselös som den levande idyll den är, det är bättre om den upplevs. Det finns många mysiga utflyktsmål och gömda smultronställen att upptäcka. Utöver grusvägen kan man ställa cykeln och istället vandra längs skogsvägar, stigar och vandringsleder kors och tvärs över ön. För den aktive finns det med andra ord ingen anledning att vara sysslolös, cykla, vandra, paddla, fiska det är bara din egen fantasi och intressen som kan sätta gränser och allt i en avkopplande miljö. När båtarna gick tillbaka på eftermiddagen var vi båda trötta, men fyllda med upplevelser och intryck.

Båtarna ut till Hasselö går dagligen fram till 23 augusti så passa på. Men Skärgården är inte vacker bara på sommaren, även höst, vinter och vår har sin charm och bjuder på upplevelser i exotisk miljö. Vandrarhemmet har öppet året runt och erbjuder boende, måkltidsarrangemang och aktiviteter. Beroende på väder åker du båt, svävare eller snöskoter till Hasselö.   


Dagens rätt: Bruna bönor och saltsill!

Just nu pågår en massiv utförsäljning av fisk och bönor på turistbyrån. För bara 35kr kan du ta med dig en burk av havets läckerheter hem till husvagnen eller sommarstugan. Ett gott tilltugg till kvällens videofilm kanske. Men glöm inte att tandläkaren rekommenderar ett varv med borsten efter ett för stort intag av dessa firrar å bönor.


Idag är det en perfekt dag för att ge sig ut till sjöss!

Så varför inte åka på en skärgårdstur och upptäcka Västerviks vackra skärgård en dag som denna, då solen ler mot oss. Det går att följa med båtarna hela vägen till, till exempel Hasselö för att gå av båten för att avnjuta en måltid på Restaurang Sjökanten eller till Idö där restaurang Idö Skärgårdskrog serverar diverse maträtter. Men det finns även andra alternativ, man kan till exempel hyra en egen liten båt och ge sig ut till havs och söka efter den perfekta badplatsen. Det går alldeles utmärkt att hyra en båt på Lysingsbadets fiskecamp. Där finns det även möjlighet att hyra kanot för den som vågar ge sig ut på ett mindre äventyr runt korpaholmarna och när man ändå är på plats, så är det svårt att låta bli att ta ett dopp, för nu är det faktiskt badväder!                                                                                                                                                                          


Västerviks Turistbyrå på stadiga ben

Ja igår var det dags för årets premiär för Västerviks turistbyrås äventyr på Lysingsbadets Äventyrsberg.

Äventyret tog sin början klockan 18:15 ungefär och vi var ett gäng på sex personer som tänkte ge oss upp bland trädkronorna, sju åtta meter upp i luften. Vi var till en början ganska kaxiga på marken där vi stod tills vi, väl där uppe, stod på linorna och darrade. Det är en av de bästa utmaningarna vi har varit med om, man kände sig riktigt stolt efteråt. Det är dock inget för den höjdrädde, men vill man testa på någonting annorlunda så rekommenderar vi detta äventyr starkt. Det är exempelvis ett perfekt tillfälle att utöva teambuilding.

Det är en underligt härlig känsla av darr i benen och stolthet som inbefinner sig när man likt Tarzan svingar sig genom "lianerna" (eller åtminstone så smidigt som möjligt försöker ta sig över till andra trädet).

Det något ansträngande äventyret kräver både balans, arm- och benmuskler samt att man måste hålla tungan rätt i mun.


Som belöning för att man efter ett tag lyckats ta sig från träd till träd så åker man en svalkande tur på 200 meter med en linbana som sträcker sig över vattnet. Detta är en upplevelse som man kommer att prata om länge efteråt.


Wääkor i stora lass

Älskar man räkor så har du kommit rätt för att fram till nästa lördag finns de räkkryssningar med M/S Tjust och
M/S Freden att åka här i Tjust vackra skärgård. Härliga kvällar som dessa är det ett utmärkt alternativ om man inte känner för att äta ute på någon utav restaurangerna i stan men istället ute till sjöss. Flytvästen behöver du inte packa ner utan värm upp dina räkskalarfingrar och gapa stort så blir det räkor för hela slanten.


Fortsatt fint väder – ett löfte från vädergudarna.

Passa på att utnyttja sommarvädret till somriga aktiviteter. Varför inte bygga ett sandslott på Sandviken, Gränsö? Blåsa upp gummibåten och ro dig ut i skärgården, ta hem campingmästerskapet i kubb eller bevisa för grannarna att du är grillmästaren. Sommargympa dig i form i stadsparken, plocka svamp eller kanske blåbär i det gröna inlandet, visste du förresten att 17% av Sveriges yta är täckt av blåbärsris?


60-36 en ren utklassning

Gårdagens derby slutande med 60-36 en promenadseger för Västervik helt enkelt.

Och idag?...Naturligtvis fira segern med en kall på någon av uteserveringarna och bara njuta av hur fantastiskt bra livet i viken är. Det spelar ingen roll om det semester, sommarlov eller bara vanlig vardag. Det går alltid njuta!


Masarne, Kaparne, Dackarne.....Vi är ingen Arne!

De är få gånger per år som Swedbank arena är så intressant som ikväll kl 19.00, speedwaymöte av högsta klass i världens bästa liga. Derbystämningen lär knappast gå att ta miste på när Västervik hemma möter ärkerivalen Dackarna  i 16 laddade heat. Det finns inte på världskartan att Målillas stolthet ska kunna rubba vårt omutbara gäng. Du kommer vara där, jag kommer vara där TV kommer vara där. Ingen vill missa folkfesten!! När lagen möttes senast, på ovalen i Målilla, slutade matchen lika så räkna med täta heat och en jämn match in i det sista. Jag tänker åka upp minst en timme innan start för att få en så bra plats som möjligt min erfarenhet säger mig att Målilla går man ur huse för att besöka Västervik ikväll, självklart med sin lilla brassestol i högernäven och sin "speedwaytuta" i vänster. Själv väljer jag min polska flagga i högern och min danska i vänstern. Endast seger räknas i detta 2000-talets "gladiatorkamp".


Jag tror, jag tror på sommaren.....

Konkurrensen om vilket allsångsprogram som är det bästa på tv är ett hett debattämne, ungdomar sig sjunger sig hesare än någonsin till diverse sing-a-long spel på datorn och på Östersjön tröttnar man aldrig på att skråla ut en Karaokebit inför sina vänner. Då i dessa skönsjungande semestertider varför inte ta sig ett par sköna allsångslåtar i stadsparken. Sjung med, sjung ut, eller bara lyssna på gamla trallvänliga hits.  Kl 19.00 bänkar vi oss för att hellre än bra stämma in i sångerna som aldrig blir för uttjatade. Vill man ta med sig fikakorgen är nog inte Mariekexen att rekommendera i alla fall inte om du frågar bänkraden framför, när du stämmer upp till Kan du vissla Johanna.


Älgarna protesterar, älgarna har fått nog...

Nej, så är det nog inte riktigt hos Pelle och hans vänner i vildmarken, eller älgparken i Virum. För lite drygt en månad sedan så var vi två kandidater här på Västerviks turistbyrå som fick följa med på vildmarkssafari hos Pelle. Vi begav oss vid klockan kvart över sex på kvällen för att hitta till Horn/Hycklinge åt Kisa.

Efter att ha kört en halvtimme och vi närmade oss Hycklinge så trodde vi att vi hade kommit fel, men så var inte fallet utan det var bara att fortsätta. Efter ytterligare en stunds bilkörning så ser vi Pelle och hans kompanjon Bengt i en safaribil, en sån där man har sett på tv i filmer.


Tillsammans med de andra som träffats för ett äventyr i vildmarken så blir vi utrustade med walkie talkies, varsin kikare och ett blad med bilder med djur att kryssa för man ser under färden. Vi får även olika nummer för att hålla oss rätt i ledet efter guidernas bil, vi blir nummer ett.

Innan vi åker iväg får vi se olika delar av djur och gissa vilken klöv som tillhör vilket djur. Vår färd börjar med en härlig ljus kväll med sol. Under vår färd ser vi först ett gäng med dovhjortar. Senare ser vi även harar, rådjur och en älg. Efter att halva vår safari har gått så stannar vi till vid en dunge där vi går ner för att grilla viltkorv och bli bjudna på smörgås med pålägg av älg och vildsvin.


Det blir en jättetrevlig fikapaus med en väldigt vacker kvällssol som sträcker sig över vattnet som ligger alldeles stilla. Den ena av våra guider tar gitarren och sjunger ett par visor för oss, och dem vi känner igen sjunger vi med till.


Sedan fortsätter vi vår färd, det börjar nu mörkna och vi hoppas på fler älgar och förhoppningsvis ett par vildsvin. Det är svårt att se när det mörknat. Till vår lycka upptäcker våra guider tre vildsvin, en sugga med mindre kultingar som står och äter nere i kanten på en äng.

Strax efter ser vi något som vi tycker är väldigt häftigt, en lysmask!


Nu går resan hemåt igen och vi är riktigt nöjda med vårt äventyr.
/Rebecca


Omväxling förnöjer

Gör en förändring. Varför inte byta gardiner i köket, köpa ett par färgglada kuddar att lägga i soffan för att piffa upp. Byt status på facebook och släng någonting gammalt och köp någonting nytt som belöning för att du är värd det, bara för att bryta av i vardagen.


Fina inredningsgrejor kan man bland annat hitta på Bohaget som ligger på Bredgatan 20.

Bra klädesaffärer kan man hitta inne på någon av våra gallerior, Västerport eller citygallerian. För att lättare ha lite koll på när våra affärer har öppet kan man gå in på http://www.vastervikshandel.se och där hitta information om dem som är medlemmar i Västerviks handel och deras öppettider.


Ta en tur ut till mysiga Gränsö och dess Ljusstöperi som ligger bakom slottet och köp något fint att ha hemma.

Så gå ut och gör någonting som du inte har gjort förut, upptäck en ny del av Västervik som du inte har varit på innan. Har du exempelvis någon gång besökt Aspagården eller Västerviks museum?
/Rebecca


RSS 2.0