Skärgårdsupplevelse

Gårdagen var fylld av härliga skärgårdsupplevelser. Klockan 10 på morgon tog jag och en tysk journalist plats på soldäck på MS Tjust som skulle ta oss ut till Hasselö. Solen och havet strålade ikapp. Att kliva i land på Hasselö efter en timmes båtresa var att kliva in i lugnet. Atmosfären, tempot och naturen ingav ett lugn, här finns ingen stress och  inga bilar. Däremot finns det flakmopeder och fyrhjulingar och med Görans Remmarlag på ön kan du boka din egen tur med fyrhjuling eller traktor och vagn runt ön. Vi valde istället att hyra cyklar för att ta oss runt ön från norr till söder.

Hasselö ligger i småländska Tjust skärgård, mitt emellan Västervik och Loftahammar. Hasselö är en av de större utan fast landförbindelse. Med 25 fastboende och 400 sommarboende är Hasselö även en av de mest befolkade öarna i området. Att cykla på ön gör det lätt att ta sig fram och samtidigt uppleva den omväxlande naturen. Runt ön sträcker sig en 9 km lång cykelvänlig grusväg genom lummig innerskärgård, talldominerande storskog och sandstrand  mitten och karaktäristisk ytterskärgård med kala klippor mot öppna horisonten i sydost. Det är svårt att beskriva Hasselös som den levande idyll den är, det är bättre om den upplevs. Det finns många mysiga utflyktsmål och gömda smultronställen att upptäcka. Utöver grusvägen kan man ställa cykeln och istället vandra längs skogsvägar, stigar och vandringsleder kors och tvärs över ön. För den aktive finns det med andra ord ingen anledning att vara sysslolös, cykla, vandra, paddla, fiska det är bara din egen fantasi och intressen som kan sätta gränser och allt i en avkopplande miljö. När båtarna gick tillbaka på eftermiddagen var vi båda trötta, men fyllda med upplevelser och intryck.

Båtarna ut till Hasselö går dagligen fram till 23 augusti så passa på. Men Skärgården är inte vacker bara på sommaren, även höst, vinter och vår har sin charm och bjuder på upplevelser i exotisk miljö. Vandrarhemmet har öppet året runt och erbjuder boende, måkltidsarrangemang och aktiviteter. Beroende på väder åker du båt, svävare eller snöskoter till Hasselö.   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0