Det smakade alldeles utmärkt! - Här är rapporten från Smaka på Tjust.

Den inplanerade rutten hålls till punkt och pricka förutom att vi kom iväg lite sent så vi missade starten på tjurrusningen på Skönero.

Skönero hade slagit på stort och där fanns massor att prova och handla. Skönero hade verkligen fattat galoppen. Folk vill handla på Smaka på Tjust och folk vill smaka. Därför hade Skönero massor med olika stånd där man kunde prova på allt från entrecote till isterband och chutney. Där var massor med folk, och jag menar massor. Nästan lite för mycket men det kan bero på att vi var där på förmiddagen när alla andra också var där. Men en glimt av Per Moberg och vi fick handlat det vi skulle. Vi köpte massor med fisk från Kårö och det smakade smaskens.

Vidare styrde färden mot Smultronboda där vi möttes av vallande hundar av Australian working kelpie (tror jag) och border collie (det vet jag). De var jätte duktiga trots att fåren och lammen var väldigt kaxiga. Vi lärde oss att alla typer av får inte är lämpliga att valla och att fåren också behöver tränas precis som hundarna innan de fattar att de ska lyda hundarna. Vi fick se bevis på när ett av fåren stampade mycket argsint i marken ett par gånger innan det gjorde utfall mot hunden. Men hunden var lika kaxig den och nafsade till får lite lätt som lärde sig att här är det bäst att passa sig för den här hunden har vassa gaddar. Jag och Maria köpte ett jättefint fårskinn som pryder vår soffa här hemma. Vi fikade en stund innan vi begav mot Björkagårdens gårdsbageri. Där kunde vi köpa tre bröd för 100kronor och de smakade riktigt bra. Vi hoppade bröden eftersom vi inte äter så mycket bröd numera och begav vidare till Sollidens glada utegrisar. 

Vilka grisar så glada de var! De grymtade och hade sig. Nöff nöff och bök bök. Tjejerna matade dem med äpple och jag filmade. Mycket trevligt ställe! Vi fick tips på att vi kan både köpa julgris och ved inför vinter hos dem. Perfekt!

När dagen var avslutad hade vi inhandlat följande: 

  • Varmrökt lax från Kårö
  • Kallrökt lax från Kårö
  • Chilisås från Kårö
  • Lammytterfiléer från Smultronboda
  • Ett lammskinn från Smultronboda
  • Potatis från Sollidens gårdsprodukter
  • Rödbetor från Sollidens gårdsprodukter
  • Bladspenat från Sollidens gårdsprodukter
  • Squash från Sollidens gårdsprodukter
  • Salladslök från Sollidens gårdsprodukter
  • Tomater från Sollidens gårdsprodukter
  • Kryddor från Skönero kött

Vad blev det då till middag?
Förrätt:        Jo det blev Varmrökt Kårölax på en bädd av bladspenat med chilisås
Huvudrätt:   Rosastekta lammytterfiléer med rostade rotfrukter och kantarellsås
Till detta drack vi ett italienskt ekologisk vin som var det enda som inte kom från trakten på hela middagen.

Jag lovar att vi är tillbaka nästa år och letar efter nya smakupplevelser!

Här är filmen:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0