Vesterviks veckoblad skriver:

”En ganska bedrövlig olycka inträffade sistlidne lördag den 25 november, i Spårösund, då skonerten Prosper förd af skepparen D.Högbom och tillhörig brukspatronen och riddaren Tillberg på Falsterbo. Den gick förlorade och så mycket mera sorgligt som en människas lif därvid spilldes.”

Vraket ligger än idag kvar vid Spårösunds norra mynning och är populärt att dyka på. På grund av att sundet är starkt trafikerat under sommartid är dykningen där att föredra på höst och vår. Sikten är dessutom sämre sommartid.

Prosper ligger på 15 meters djup och max djupet är 18 meter. Vrakdyket anses som ett relativt lätt dyk. Man kan dyka på vraket från land men det är egentligen inget som rekommenderas utan det är lättare att ta sig till Prosper med båt.

Westervisk Dykcenter anordnas dykutfärder till Prosper och till andra ställen runt Västervik.
Här är en film från just en utfärd till Prosper i september i år:



Ett UV-klipp från Prosper från 2006:


Vidare kunde man läsa följande i Vesterviks veckoblad:
”Med anledning af hård och ojämn västlig vind och svårigheten för fartyget att dreja bi, kom ingen bevakning ombord, utan åtföljde i båten fartyget på avstånd till Spårösund. Lots var väl i god tid kallad, men hade efter vanligheten icke kommit ut mot fartyget förrän dess biträde af skepparen ansågs oumbärligt, varföre och i anseende till väderleken ej heller lots blev tagen ombord. I annat fall, eller med en förståndig lots ombord hade varje olycka säkerligen uteblivit, ty vid inseglingen under skepparens kommando till Spårösundet omkring kl 10 fm, fördes nu fulla segel så att fartyget, som i den trånga mynningen sundet icke nog hastigt kunde falla undan vinden, med stark fart törnade emot bergväggen mitt för tullbostället och med den beklagliga påföljd att sidan af densamma krossades men seglationen fortsattes det oaktat, och förbi ett närbeläget för påsättning under sådana omständigheter lämpligt ställe, till dess fartyget ytterligare törnade på västra udden av sundets norra mynning.”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0