Havet är min bästa vän

Vädret håller i sig och vattnet blir allt varmare. Hann besöka båda Löga och Lill ön under mina lediga dagar och tack gode gud för att Västervik är en havsstad. Förstår inte hur man inte leva nu sommartid utan att se vattnet. Nu när solen har stekt i ett snart två veckor så är det helt underbart att ta sig ett dopp i havet. Kan i alla fall garantera minst 23 grader. Så här kan man inte komma med några undanflykter gällande havsbad. De är bara att slänga sig ut i det fria.

/Ida


Bikercity that's us

I torsdags drog MC-dagarna igång och man slutas aldrig att fascineras av att se så många hojar på en och samma plats. Läste tidningen som de trycker upp och tydligen har det hållt på i 12 år. Att de har hållt på så länge kan man inte tror och att de varje år slår rekord med antal besökare. Första året det arrangerades var det 700 som kom och nu är det upp mot 7000 hojåkare. Årets kortege drog som vanligt mycket folk till stan och med kanon bra väder och trevliga människor så kan de inte bli bättre just nu.

/Ida



Västervik fylldes av vackra båtar och massor med folk!

Så roligt att så många gästande båtar ville komma för att besöka oss på

vårt Veteranbåtmöte! I strålande sol var det var underbart att se alla båtar komma inseglande i

Fiskarehamnen. Stan fylldes snabbt av folk som ville se alla vackra,

välvårdade, kulturhistoriska båtar. Under hela dagen ända tills det

började skymma strosade massor med människor utmed kajerna för att studera

klenoderna. Kul att så många ville delta i "Publikens val", som var nytt

för i år! Hundratals röster strömmade in under fredagen i den uppsatta

brevlådan och vid rösträkningen visade det sig att den lilla vackra

ångbåten Kungslena från Forsvik vann överlägset som folkets favorit. Den

ordinarie bedömningen med olika klasser sköttes av de inbjudna domarna och

prisutdelningen skedde på lördagen. Även då stod oss vädrets makter bi och många hade kommit till Fiskaretorget för att se och höra.



/ CattiS


Veteranbåtar på plats i Fiskarhamnen...

Även om den vida kända boatmeet träffen inte blev i år så har vi en annan stor båthändelse på gång här i sköna Västervik. Det är nämligen 25 års jubelium för Vetranbåtsträffen! 
Det har verkligen inte gått blygsamt förbi, kl. 10.30 i förmiddags seglade eller puttrade ett större antal vackra vetranbåtar genom Stora Strömmen och in i Gamlebyviken.
Där visade de upp sig för folkmassorna som samlats på bryggorna kring Fiskartorget. Så imorgon får ni ta er ner till Fiskartorget kl.12.40 för att få veta vilka båtar som har kammat hem det ärofyllda folkets pris samt andra priskategorier.
Men redan 12.00 bjuds det på underhållning med Levande Visor, lite senare kommer Flottans män Sångarlag och uppträder så nu vet ni vad ni gör imorgon!

/Sara

Sol vind och vatten....

Igår var den populära Sol vind och vatten turnén i Västervik. Har varit ett stort tryck på biljetter och slutsålt blev det. Kvällen blev lite kylig men man blev varm av stämningen i ruinen. Janne Schaffer berättade mycket om Ted Gärdestad, som konserten var en hyllning till, och det var lite roligt att höra med tanke på att man var långt från född då. Det bjöds på kända och minda kända låtar och artisterna som sjöng gav verkligen allt. Kvällen slutade givitvis med allsång till "Satellit" , "Jag vill ha en egen måne" och "Sol vind och vatten" och de blev utropade mer än en gång vilket är ett bra tecken. /Ida

  

Hasselörodden rapport 1

Kl. 09.15

En yrvaken kollega som har övernattat på en av våra vackra öar (ovetandes om vilken tills det att solen gått upp) har precis ringt och hon kan rapportera följande:
"Roddarna har just nu passerat Södra Malmö och allt ser ut att avlöpa väl än så länge. En man har dock tappat hatten men lyckats fiska upp den igen"

Hasselörodden som i år går av stapeln för 30:e gången behåller sin charm och vi väntar nu nyfiket på att eskaden ska nå Fiskarrhamnen och Västervik, vilket är väntat ca. 12.00.

/Linnea (och Stina)

Skärgårdens dag

Japp, då var det dax för den årliga skärgårdensdag ute på Händelöp. En mycket trevlig tillställning! Där finns det en hel del att se och även köpa om man vill det, och när man ändå är på plats kan man alltid ta sig en liten gångtur och kolla läget, och kanske till och med passa på att ta sig ett dopp vid den lilla stranden.

Själv så blev jag erbjuden att sälja lotter där ute men jag jobbar idag så det får kanske bli nästa år. Tråkigt med vädret bara, nu ser jag att det regnar här ute. Även om det ser tråkigt ut just nu om man kollar uppåt så kan man ju alltid hoppas på någorlunda fint väder till kvällen. Naja ifall vädret nu skulle svika får det bli regnrock ikväll. Men är det nu så att det är någon där ute som inte har någon regnrock med sig så finns det att köpa poncho här på Turistbyrån så ni kan va lugna:)


/ Evelina


Premiär för Galore



Blev en jättemysig kväll ute på Gränsö i onsdags, dock lite svalt. Det var lagom mycket folk som hade tagit sig ut för att se de artiser som skulle uppträda under kvällen. Vi sa det allihopa, man borde gå på sånt här oftare eftersom att de var så mysigt att sitta och lyssna på skön musik och ta det lugnt. Jag åkte främst för att se Abalone Dots och de gjorde jag rätt i. Dom är verkligen så himla duktiga. Sen trivs man ju extra mycket så här års när man inser att de är väldigt vackert i Västervik. Man blir ju lite hemmablind.




/ Ida

Då kör vi!!




Redan innan femsnåret så har kön till ruinen gjort sig lång. Här är det först till kvarn som gäller. Kvällen ser ut att bli kanonfin och Hansi lyckas alltid ha tur med vädret (peppar peppar ta i trä). Ikväll blir de en ordentlig tur runt stan och kanske blir en hennatatuering gjord. Även om musiken är i ruinen kan vi på strömsholmen skryta med att vi har öltält med livemusik, käk, turistbyrå =) , hennatatuerare och lite andra stånd på en och samma gata. Så man kommer inte hänga långt från jobbet i kväll ialla fall.




/ Ida

Musikälskare i varje vrå!





Hann strosa ner till stan på lunchrasten och lyssna på musiken på Wimmerströmska gården som började kl. 12.00, vilken skön avkoppling! Det borde jag göra lite oftare, nu när det är så mycket på gång i Västervik måste man passa på. Missade med en hårsmån ett annat uppträdande av Estetprogrammet som börjar klockan 14.00 på Fiskaretorget men hann med att lyssna på två glada musikälskande tjejer som underhöll förbipasserande med sina visor.



Helt otroligt hur härligt det är med festival! Tänk bara att det helt plötsligt strömmar till nya människor och gatorna blir fulla av glada överraskningar. Det är knappt att man kan strosa omkring utan att bli sugen på en det ena och det andra. Matstånden är minst lika många som godisstånden så kvalet är stort. Ska jag äta texmex eller italienskt?Eller ska jag kanske ta ett grekist grillspett?Kanske en lakrisrem eller glass att avsluta med?En sak är säker, den där is-latten kommer behövas i värmen, tillsammans med mycket energi för att klara årets första vis-afton.
Musikälskare, nu är det äntligen dags!!


/ Stavroula


VisFestivalstorsdag och solen skiner!

Det kan inte bli mycket bättre än att man vaknar torsdag morgon i vecka 28 och tittar ut genom fönstret och det är strålande solsken och klarblå himmel!
Ikväll ska jag och mina vänner som är här på besök för 10:e sommaren i rad (Oj, jubileum! Ytterligare något att fira!) traditionsenligt in i ruinen.

Här kommer mina högst personliga tips för en lyckad VisFestivalskväll!

1. Du måste ha en bra väska med dig. Mycket ska i den och sen ska du ha med den ut på stan efter att konserten är slut. Ryggsäck fungerar utmärkt.  Innehållet i väskan är viktigt. Inte för lite men samtidigt inte för tungt!
- Ta med:
- Varm tröja, jeans eller andra byxor. Vindtät jacka ifall det väntas bli kyligt.
- Mat! Sallad, en god baguette eller liknande. Snacks givetvis. Man blir grymt sugen på något salt efter ett par timmar.
- Dricka! Har du plastmuggar så ta med några extra, de har en tendens att gå sönder.
- Något att sitta på. Fem timmar på en träbänk sätter sina spår.
- Våtservetter eller papper.

2. Samlas en stund innan och ladda tillsammans om ni är ett gäng. Det höjer stämningen! Grilla under eftermiddagen eller ta lite mat på någon av uteserveringarna i stan. Lilla scenen finns utanför ruinen och på Wimmerströmska Gården spelas visor om du vill ladda med musik.

3. Köa vid ca 16.40. Vi har provat olika tider i många år och det här känns som ett säkert kort. Ha kul i kön! Det finns massor med trevliga människor att prata med och givetvis massor med samtalsämnen.

4. Om vädret är ostadigt, köp en plastkappa utanför i kön. Kostar bara 20kr. Paraply är ingen bra idé att ta med, det blir många sura miner omkring dig från de som vill se artisterna om du fäller upp det.

5. Vart ska man sitta då? Det är ju väldigt olika vad man tycker. På bänkarna är det mysigt och lite varmare ifall det är en kall kväll. Man är nära artisten och får en bra connection. På läktaren är det inte lika trångt och man ser kanon. 

6. Lyssna! I visan är texten central, iallafall för mig. Ofta är det finurliga inslag som man inte vill missa eller så är det helt enkelt bara fantastiskt  vackra texter. 

7. Ut på stan efter! VisFestivalen är mer än bara konserten i ruinen. På stan är det mängder av människor och en stämning som är helt unik. Sätt dig på en uteservering och kolla in folk eller shejka lossa på Palladium, Stadt, Harrys eller någon annanstans. 

Om några timmar kör det loss. Ha en riktigt trevlig VisFestival! 
/Stina  

Att samlas innan och ladda tillsammans är ett hett tips. Fredrik, Anders och Malin har koll på hur man gör.


Sommardrinkar



Stans nya nattklubb Palladium har äntligen slagit upp dörrarna för sin nya uteservering "Njut Bar". Den invigdes i förra veckan och vi var självklart där! Det bjöds på mingel och tilltugg (Pluspoäng till restaurangen som stod för fantastiskt goda vårullar, sushi, pizza, mm, mmmmmmums..). Uteserveringen är ett klockrent komplement till den redan grymma nattklubben och alla de andra uteserveringar som finns att välja bland. Här kommer det helt klart bli en och annan drink i sommar!  

Den här bilden tog vi tidigt onsdag morgon innan gästerna var på plats.

/Linnea 

Snyggt apotek!



Förra veckan öppnade vårt nya Apotek i gamla Saluhallen. Vilket läge! Precis vid Fiskaretorget mitt i centrum och dessutom i ett av stans vackraste hus. Jag kan också rapportera att det var väldigt fräscht inuti. Sen är det ju inte fel att det är nära när man såhär i slutet av dagen har skoskav av nya skorna men inga plåster.... Eller hur! :-)


/ Stavroula

Kanalsim: OS-facklan anlände till Västervik!



Ett 50-tal kanalsimmare slängde sig i vattnet i Gränsö kanal vid 12-tiden idag! Det var fantastiska kreationer som man hade åstadkommit. Allt från simbassänger och bullfat, till glassbåtar och husvagnar och lokala sevärdheter som Unos torn. Imponerande!
Döm om vår förvåning när OS-facklan anlände till Västervik och Gränsö kanal! Det var Ulf Johansson som bar den - och han tog även hem tävlingen för snyggast huvudbonad. Priset var VisFestivalsbiljetter.
Att det är ett kärt evenemang förstår man när man ser alla människor som har dragit sig till Gränsö för att heja på simmarna.
Vem som först i mål? Tja, det vet vi inte. Det är liksom inte viktigt när det vankas kanalsim.


/ Stina

Dag blir till kväll men snart är det dags

Snart är ännu en dag med mindre bra väder till ända. Lite tråkigt men samtidigt rätt skönt. Då ökar ju chanserna för strålande sol i slutet på veckan när det verkligen gäller. Igår regnade det och åskade utan dess like men idag har vädret varit rätt okej, även om solen fått stått åt sidan för alla moln.
Om man bortser från vädret i dess nuvarande form, så är det verkligen kul att se hur vår lilla stad muterar. Gator stängs av, öltält monteras och uteserveringarna är större än någonsin. Överallt ser man hur folk förbereder inför torsdagen då VisFestivalen inleder festligheterna på riktigt. Därefter är det mer eller mindre full rulle resten av sommaren med allt från Veteranbåtsmötet till MC-dagarna med Hoj Rock och massor av annat. Här är förresten de artister som kommer att spela på VisFestivalen:

Torsdag 10 juli
- Stefan Andersson
- Lars Demian, Johan Johansson & Dan Viktor
- Lifvens
- Melissa Horn
- Christina Kjellsson
- Jack Vreeswijk
- Cajsastina Åkerström

Fredag 11 juli
- Tomas Andersson Wij
- Annalena Brundin & Mikael Jöback
- Steve Eriksson & Martin Gabriel
- Frasse Haraldsen
- Louise Hoffsten
- Last Call
- Pär Sörman

Lördag 12 juli
- Susanne Alfvengren
- Sanna Carlstedt
- Göran Engman
- Stefan Ljungqvist
- Prunes
- Sebastian Sundblad
- Lasse Tennander

Läs mer på Visfestivalens hemsida.


/ Harry

Ruinen tar en ny form



Nu börjar förberedelserna för ruinen att bli klara. Läktaren börjar komma på plats och tills på torsdag är det fullsatt i ruinen för festivalens första Viskväll. Redan i morgon blir det nog en kväll på Gränsö för min del då bla. Västerviks tjejerna Abalone Dots spelar. Jag hoppas det blir upphåll så att man kan köpa med sig lite käk och köra en helkväll med kompisarna. För övrigt var jag ute och promenixa lite igår och såg att rondellen vid Slip äntligen har blivit klar. Så nu när man kan köra ordentligen där så har Fiskartorget stängts av. Vilket är bra, för nu behöver man inte krocka med bilarna på väg till jobbet. Såg även några som var ute och paddlade kajak i viken igår vilket verkade mysigt, så varför gör man inte det lite oftare? Kan vara för att man är lite rädd för att kajaken ska vända runt så man plumsar i vattnen men kan ju välja en canadensare som är lite stabilare.


/ Ida

Badkrukor göre sig besvär!

Ryktet säger att det nu är 19,5 grader i Gränsö kanal!
Betydligt mer än för några år sedan då kanalsimmarna fick stå ut med 14 grader... Och det var det faktiskt inte alla som stod ut med heller.... Mina Stockholmskompisar t.ex. De har haft som tradition att simma kanalsimmet varje år när de är här under VisFestivalsveckan men det visade sig att de var riktiga fegisar. :-)  

I år finns det alltså inga ursäkter!!

Nu på onsdag: Kanalsim Gränsö Kanal, 700m motionslopp. Alla åldrar, bara du har något på huvudet. Snyggast huvudbonad vinner! Anmäl dig direkt på bryggan vid kanalen mellan 10.00-11.30, 40kr kostar det.

Vi lovar att återkomma med bilder!


/ Stina

Ps. Personligen badar jag inte förrän det är:
1. Mitt i augusti
eller
2. Minst 23 grader i vattnet .... Hrm....

Helg i skärgården



Helgledigt, solen sken, det var varmt och klarblå himmel. Vi kastade oss i båten direkt efter jobbet i fredags.
Vi drog ut genom Gränsö kanal och inte alls långt därifrån hittade vi en klippa att lägga till vid. Kan tyvärr inte tipsa om vad ön hette, den var så liten att det inte stod på sjökortet. Grillen på och kvällsmat i solnedgången.
Lördag morgon. Frukostmacka på klippan. Totalt ostört, bara fåglarna som kvittrade. Härligt! En kompis ringde och meddelade att de låg med fyra båtar på en ö "10 minuter från Gränsö kanal". Det visade sig vara på ön bredvid! Vi tog oss dock friheten att hoppa över det sociala denna lördag för att bara sola och lata oss ensamma, läsa en bok och koppla av innan vi drog oss hemåt framåt kvällen.
Det är ju trots allt VisFestival i veckan. Det gäller att ladda!


/ Stina

Uppladdning för veckan

Trots regnet är det en hel del som är ute och upplever Västervik denna söndag och mer är på gång. Den kommande veckan blir helspäckad för våra besökare och Västerviksbor med massor utav konserter och håll igång. Då det bjuds på olika musikevenemang en hel vecka i sträck kan en lugn dag vara bra inför uppladdningen av de närmsta dagarna. Så varför inte gå på bio och mysa med en stor skål popcorn i knät.


/ Ida

Söndagsshopping

Idag håller flera av butikerna i centrum Söndagsöppet för första gången under sommaren! Äntligen! Perfekt sysselsättning en dag som denna.


/ Linnea

Solen håller i sig



Vi vaknar åter upp till en klarblå himmel och solsken! Varma klippor, folkparkens dag och en kväll på Hasselö med Kajsa Grytt väntar denna underbara Lördag i Västervik. Sådana här dagar är Västervik verkligen en av världens bästa platser att bo på. Sol och bad på dagarna, ett stort utbud av kvällssnöjen med mingel bland solbrända och glada männsikor.


/ Linnea


Välkomna till Sommarbloggen

Sommar och sol igen. Det innebär fart och fläkt för oss i Västervik. Kommunen, men framför allt staden fylls med turister och det ena evenemanget efter det andra går av stapeln i rask takt. Det här vill vi dela med oss av. Därför har vi skapat den här bloggen.

Vi som kommer att skriva här jobbar på Västerviks Turistbyrå men det som skrivs här är våra egna personliga reflektioner. Vår förhoppning är att den här bloggen, efter sommarens slut, kommer att vara fylld med trevliga inlägg som kan fungera som inspiration för andra som är nyfikna på vår underbara kommun.

Välkomna till Sommarbloggen!


/ Harry


RSS 2.0